Új ország, új nemzet, új nyelvek, új kontinens, új kultúra! Irány Malajzia!

Minden alkalommal izgatott vagyok, ha egy új országba utazhatok, és egy új kultúrát ismerhetek meg. Jellemzően nem szeretek visszamenni olyan helyekre, ahol már voltam, de néha-néha előfordul, hogy egy-egy városba annyira beleszeretek, hogy visszavágyom, és újraellátogatok oda.

A DXN-es malajziai jutalomúttal most nem csak egy új országot, hanem egy új kontinenst is megismerek! Ázsiában még nem voltam…, ha eltekintünk attól, hogy isztambuli látogatásunk során a város ázsiai oldalára érkezett a repülőgép, és onnan utaztunk át az európai oldalra.

Szeretek felkészülni egy- egy új uticélból. Párom szerint ezzel mindig a poént lövöm le, hiszen így már semmi sem lesz meglepetés… 🙂 . De nézzük csak, hogyan néz ki nálam egy készülődés:

Hivatalos rész:

Vízum:

Rögtön a készülődés elején utánanézek annak, hogy kell-e vízum. Malajziába nincs szükség vízumra, ha a kint tartózkodás nem haladja meg a 90 napot. Azonban az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevélről én könnyen elfeledkezem, hiszen már megszoktam, hogy az EU-n belül szabadon lehet jönni- menni. Korábban, az isztambuli utazáskor történt, hogy lefoglaltuk a repülőjegyet, elkezdtük a szervezést, és akkor jutott eszembe, hogy ‘de hiszen nekem már lejárt az útlevelem 2 hónapja’. Azért az útlevél gyorsított elkészíttetése utazás előtt tud fájni 🙂 . Na de ez régen volt, azóta rutinos vagyok 🙂 .

Egészségügy/ oltás:

Nincs kötelezően előírt védőoltás, de itt is javasolják a palackozott víz fogyasztását. A főbb uticélok most Kuala Lumpur, Langkawi, ide főleg nincs szükség oltásra, nem készülünk nagy természetjárásra, nem megyünk most esőerdők mélyére. Biztosítással mindenképpen készülünk.

A hivatalos rész után jönnek az érdekességek:

Időjárás:

Trópusi, esőzések, esős évszak, monszun, magas páratartalom, meleg. Ez volt, ami először eszembe jutott a környékről. Utánaolvasva az információk megosztóak, egyes források szerint szeptember már/ még esős évszaknak számít, más források szerint Langkawi szigetét jobban elkerüli a szélsőséges időjárás, esőre azonban lehet számítani. Meglátjuk, azért készülünk esős időre is. Ami biztos, hogy a páratartalmom magas lesz, meleg lesz, de egyelőre nem tudom elképzelni, hogy milyen is lesz az a fajta a meleg.

malajzia táj
Kép forrása: pixabay.com

Időeltolódás:

+7 óra van Kuala Lumpurban. Vagyis időt utazunk majd, a repülőút során elvesztünk 7 órát, és a jövőbe érkezünk 🙂 . Hazaúton pedig nyerünk 7 órát, és a múltba érkezünk. 🙂 Amire inkább kíváncsi vagyok, az az, hogyan fogom megélni a nagy váltást. Könnyű lesz az átállás? Nehéz? Ami biztos, hogy a program nagyon szoros és sűrű, tehát ha az időeltolódás nem is, a programok úgyis elfárasztanak 🙂 .

Történelem/ kultúra/ hivatalos nyelvek/ konyha:

Szeretek képben lenni, szeretek utánanézni az ország történelmének, hiszen a múlt lenyomata úgyis látható lesz: brit, indiai, kínai hatás érezhető lesz az ételeken például.

Emlékeztek a Sandokan című sorozatra? A Maláj Tigrisre, akit Kabir Bedi alakít? Mi most elővettük ezt a sorozatot, mert Malajziában játszódik, eredeti helyszínen forgattak. De megnéztünk már pár utifilmet, és elolvastam pár utikönyvet is. Meglepően sok blogra lehet bukkani, amit magyarok írtak a maláj útjukról, ott tartózkodásukról, és vannak köztük elég érdekesek, hasznosak.

Igen, lesznek majd majmok is, de jobb nem barátkozni velük, akármilyen édesek is ezen a képen! 🙂

majom malajzia
Kép forrása: pixabay.com

Hivatalos nyelvek a maláj és az angol. Bár az angol nyelvtudásom erős, és semmi szükségem nincs alap maláj szókincsre ahhoz, hogy ne adjanak el, azért 1-2 kifejezést megtanulok, már csak azért is, mert így még könnyebb ráhangolódnom Malajziára.

És persze a főbb látványosságok, mit érdemes megnézni: ebben szintén az utifilmek és utikönyvek segítenek. A tipikus látványosságok megnézése mellett én azért nagyon szeretek kevésbé turistáknak szánt helyekre is eljutni, szeretek belelátni az igazi életbe, a valós életbe. Hosszabb időt töltünk majd Kuala Lumpurban, és Langkawi szigetén.

kuala lumpur malajzia
Kép forrása: pixabay.com
langkawi malajzia
Kép forrása: pixabay.com

Szeptember végén indulás!! 🙂 Már nagyon várom! Addig is, ha már jártatok ott, várom a véleményeket, javaslatokat! Ha pedig még nem jártatok arra, tartsatok velem, mert várhatóan sok-sok képpel és videóval fogok elhozni nektek egy csipetnyi maláj hangulatot!

facebook uti beszamolo

 

Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.