Ebben az őszies, borongós, esős időben a legjobb megírni a tengerparti nyaralásról és kempingezésről a beszámolót, végignézni a képeket és a legszebbeket elhozni nektek! 🙂

Korábban már írtam arról, hogy készülünk a horvátországi kempingezésre»»»

Éjfélkor indultunk, hogy már reggel a kempingbe érkezhessünk, mielőtt a főként német és olasz turisták megérkeznek, és elfoglalják a helyeket. A kemping egy nagy-nagy félszigeten fekszik, sok-sok sátorhellyel, lakókocsiknak fentartott hellyel és bérelhető faházacskákkal.

Medulin - Félsziget
A kemping területe – Medulini Félsziget

Bár helyből sok van, azért mi mégiscsak a parthoz közel, a félsziget nyugati oldalán szerettük volna a sátrunkat felverni, egyrészt azért, hogy a helyünkről, vacsora közben gyönyörködhessünk a naplementében,

kilatas a satorbol
Kilátás a helyünkről – A széltől védettebb partszakaszon

másrészt a tenger lehűti a levegőt éjszaka, és a tenger felől érkező éjszakai szellők akár túl hűvösek is lehetnek, ezért mi inkább a széltől védettebb, nem a nyílt tenger felőli oldalon kerestünk helyet.

A nyílt tenger felől
A nyílt tenger felől, szelesebb, éjjel hűvösebb partszakasz

A félszigetet körbejárva szebbnél – szebb partokat, strandokat fedezhetünk fel, van itt homokos, kavicsos, köves és sziklás part is, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

camping collage Medulin

Amikor a terv az, hogy nem csinálunk semmit, csak pihenünk, akkor számomra nagyon nehéz ezt tartani, és leállni, nem pörögni. Az évünk általában tele van utazásokkal, amik vagy kultúrálisak, vagy a munkáról szólnak. Éppen ezért a horvátországi kempingezést szerettük volna pihenősebbre, semmittevősre fogni, hogy kicsit eltávolodjunk a világtól, és kiürítsük a fejünket. Hiszen ez segít, hogy később új gondolatokkal, új lendülettel folytassuk a munkát.

Nézzük, mivel szórakoztattam magamat 🙂 ! Mert ha nincs internet, mobiltelefon, és nem kirándulunk, nem utazgatunk a környéken, akkor mit lehet csinálni? 🙂

Egyik szokásom, hogy akárhol járok, veszek egy helyi főzős/ receptes újságot. A vásárlás maga mindig viccesen zajlik. Helyi nyelven köszönök, majd angolul elmondom, hogy szeretnék egy helyi újságot, amikben receptek vannak. Az eladó ilyenkor mindig megkérdezi, hogy tudok-e a helyi nyelven, jelen esetben horvátul. “Nem tudok horvátul, de érdekelnek a helyi ételek, a helyi receptek.” A nyaralás végére elég sok szót sikerült megtanulnom, megértenem, miközben nézegettem, lapozgattam az újságot:

Horvát újság - horvát receptek
Horvát újság – horvát receptek

Még kezdeti kalandozásaim során Olaszországban, olasz barátaink mondták, hogy először enni kell megtanulnom olaszul. Én ezt azóta más nyelveknél is szem előtt tartom. 🙂 Ha megtanulok horvátul enni, fél siker. 🙂

Tengerparton, horvát újsággal
Tengerparton, horvát újsággal

Napközben, vagy esténként számtalanszor körbesétáltuk a félszigetet:

Horvát tengerpartHorvát tengerpart

Vagy naplementét néztünk:

Horvát naplemente

Vagy csak gyönyörlödtünk a tengerben, a vízben, a hullámokban, a színekben:

Horvát tenger

A korábban kelők reggelente a kávét a sátor előtt, vagy éppen a parton itták meg, még reggeli előtt, amikor még minden csendes, és ébredezik:

reggeli kave Collage

Néha a helyi kisvárosba is besétáltunk. Egy másik szokásom, hogy szeretek zsalukat fotózni. Ez is egy olyan dolog, amit Olaszországban kezdtem el:

Horvátország zsaluk

A hétköznapokban elfelejtek felnézni, így még az is pihentető és érdekes volt, hogy feküdtem, és néztem az eget, vagy a fölém magasodó fenyőket.
fenyő horvátország

Vagy tettem ugyanezt éjszaka, és fotóztam az eget álvány nélkül, melyek eredményei az ilyen homályos képek 🙂 :fenyő horvátország

Éjszaka is sokat sétáltunk vagy a helyi városkában, vagy a felszigeten. A természet, a tenger minden nap és minden napszakban más arcát mutatta, ezért nehéz volt a látvánnyal betelni:

Medulin éjszaka
Medulin éjszaka

Rólam is lesznek majd képek, csak ahhoz meg kell várnom, hogy Párom rendezze a saját fotóit. Én ugyanis magamról elfelejtettem képeket készíteni. 🙂 Ígérem, pótolni fogom, és pubblikálok pár víz alatti képet magamról.

Egy hét nem sok idő, éppen arra elég, hogy elkezdjünk pihenni, felvegyük a kempinges élet ritmusát, beleszokjunk a nyaralás üzemmódba, és elérkezik a hazaút. A kis birodalmunk, amit felépítettünk visszakerül az autóba és a tetőbox-ba. Útnak indulunk:

horvatorszag uton

A pihenés után új lendület érkezik és folytatódik a munka, az aktívkodás. A további hónapok további utazásokat tartogatnak, lesz részünk új helyekben, új kultúrákban, sőt, egy teljesen új világ megismerésében is, ugyanis a következő utunk Malajziába visz! De erről majd később, addig is további szép nyarat nektek! 🙂

y gen eletstilusom facebook

Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.