Ázsia ezer arcú

Egy út, több szemszögből:

Szervezett út, majd spontán programok.

Céges út, ami átcsap magánútba.

Turistáskodás, hotelek és éttermek –  Helyi élet, helyi ízek.

Már pár napja az országban vagyunk, voltunk Kuala Lumpurban, megnéztünk a DXN ganoderma és spirulina farmját,  ez a második napunk Langkawin.

A kora reggeli madárcsiripeléssel nem tudok betelni. Ma reggel is korán ébredek, elkészítem a kávémat a szobánkban (vizet forralok, és elkavarom a vízben a ganodermás kávét). Kiülök az erkélyre, és hallgatom a madarakat.

Reggelinél újabb érdekességet próbálunk ki, mégpedig a levest. De nem ám olyan levesről van szó, ami előre össze van állítva. A pulton külön tányérokban van a tészta, halkockák, fűszerek, és még sok, számomra nem beazonosítható elemek. Párom megkéri az egyik arra sertepertélő szakácsot, hogy segítsen összeállítani egy tipikus levest. Ő pedig kanállal szed ebből is, abból is, majd a végén, mikor már tele a tányér, tesz rá egy kanál levet. Íme a leves. Kértük, hogy ne legyen csípős. Így csak annyira lett csípős, hogy az első falatnál leégeti a szánkat, nyelvünket, torkunkat, és bármennyire szeretnénk megenni, nem sikerül pár kanálnál többet enni belőle.

maláj reggeli leves
maláj reggeli leves

Reggeli után még sétálunk egyet a szállodához tartozó tengerparton, és gyönyörködünk a reggeli fényekben. Még csak 10 óra körül jár az idő, de a nap már éget.

reggeli tengerpart Langkawin

Tegnap belekóstoltunk a sziget hangulatába és szépségébe, ma pedig úgy döntünk, hogy autót bérlünk. Vége a DXN által szervezett céges résznek, ma már nincsenek csoportos, idegenvezetős programok. A csoport nagy része hazautazik, néhányan hosszabbítottak, köztük mi is, így hát maradunk.

Autót bérlünk

A szálloda recepcióján érdeklődünk, hogy hol tudunk autót bérelni. Ugyanis a szálloda mindentől távol van, és akárhova szeretnénk menni, taxit kellene igénybe venni. A recepción felhívják a repteret, majd tájékoztatnak bennünket, hogy nincs szabad autó. Szerintük csak a reptéren lehet autót bérelni Langkawin, márpedig ott nincs szabad autó.

Sebaj, nem esünk kétségbe, akkor megkérdezzük a szálloda előtt álló taxisokat.

Nem készségesek, nem kedvesek, mintha nem akarnák érteni, hogy mit szeretnénk. Az egyik taxis végül vállalja, hogy elvisz bennünket… a reptérre. 🙂 Így hát a reptéren találjuk magunkat, és szerencsét próbálunk. Megkérdezzük az információs pultnál, hol tudunk autót bérelni, segíteni nem tudnak. Ők sem értik a kérdésünket. Megkérdezünk még pár embert, majd a biztonsági átjáróhoz küldenek bennünket azzal, hogy ott a biztonságiaknak szóljunk, hogy szeretnénk átmenni a kapun autóbérlés miatt. Ez csak azért körülményes, mert ezen a kapun jönnek át az utasok, ez az érkezési oldal, és visszamenni nem szokás. Páromat átengedik, én pedig várok, és vigyázok a táskájára, amit nem vihet át. Várakozás közben arra jutok, hogy ha sikerül autót bérelnie, akkor nem a kapun keresztül érkezik, hanem kint fog várni 🙂 . Kimegyek, és ott várok. Megtaláljuk egymást, és oda megyünk, ahova őt irányítják. A sárga kapukhoz. Ott vár majd bennünket egy illető, aki elvisz a kocsihoz. Megtaláljuk egymást, beülünk az autóba, és elvisz bennünket a reptértől pár percre lévő autómosóhoz, ahol már vár ránk a frissen mosott autónk. Beülünk, és indulás!!! 🙂

Kiderült közben, hogy a szálloda csak 1 szolgáltatóval áll kapcsolatban, összesen pedig 18 autókölcsönző van a reptéren, és persze bőven van szabad autó. 🙂

Az autó automata sebességváltós, illetve az út nekünk szokatlan oldalán kell vezetni. Eleinte furcsa, olyan, mintha a forgalommal szemben mennénk. Az a legfélelmetesebb, amikor egy busz, vagy teherautó jön velünk szembe. Jókat nevetünk, és élvezzük a szabadságot. Berendezkedem az agyósülésen, ami felénk a sofőr ülése, előveszem a térképet, és kezdődhet a navigálás.

Az út mentén rizsföldek, tehenek, bivalyok. A vízi bivalyokat a rizstermesztés során, mint igavonó állatokat fogták be. Állítólag ma már nem a bivalyok segítségével történik a szántás, de az állatok még mindig ott vannak, szabadon.

autoberles-uton-malajziaban

Megnézzük a majmokat

Tegnap egy bizonyos útszakaszon láttunk majmokat. Azt találjuk ki, hogy kezdjük az autókázást a majmok megkeresésével. Nincsenek mindenhol az út mentén, csak 2-3 ponton láttuk őket a szigeten. Megállunk az autóval, de nem szállunk ki. Nem háziasítottak, és nem barátságosak. Finoman fogalmaztam, Agresszívek. Az autóra is felmásznak. Attól még messziről, autóból aranyosak. 🙂

majmok Langkawin

Nagyon sokan motoroznak erre. Az iskolából éppen szállingóznak ki a diákok, és a szüleik motorral várják őket.

uton eletkepek langkawi malajzia
Úton – Életképek

Mivel a délelőtt már eltelt az autóbérléssel, visszatérünk a szállásra, hogy megebédeljünk.

Ebéd

Az ebéd ismét bőséges és finom. A hús mellé tintahalkarikás szószt, és párolt zöldséget választunk. A desszert még mindig színes, ragacsos. A kosárkák inkább az interkontinentális irány felé közelítenek, nem tűnnek helyinek. Eszünk még gyümölcsöt ebéd után. Ebédhez lichi szörpöt kapunk.

malaj-ebed-malajzia-langkawi

Ebéd után újra útrakelünk, és a sziget egy eddig számunkra ismeretlen részére autózunk.

Innen indulnak hajós kirándulások a környező szigetekre. Amit mi most kihagyunk, egyrészt, mert innen is látszik, hogy a távolban esik, másrészt mi most inkább autóval fedezzük fel ezt a szigetet. Később itt is beborul az idő, de még addig sokmindent megnézünk.

kikoto-langkawi-malajzia
Teszünk egy kört a kikötőben, nézzük a vizet, a csónakokat, a visszatérő halászokat, élvezzük a napsütést, meleget, és a lágy szellőt.

kikoto-langkawi-malajzia

kikoto-langkawi-malajzia
kikoto-langkawi-malajzia

malajzia-langkawi-kikoto

Itt találkozunk életünk első igazi, élő banánfájával. Nem tudtuk róla, hogy fürtvirágzata van, és azokból a virágokból lesznek a banánfürtök. Később találtunk még látványosabbakat, olyanokat, amin még mini fürtöcskék vannak.

bananfa langkawi malajzia

Mahsuri mauzóleuma és a skanzen

A kikötőből Mahsuri Mauzóleuma felé vesszük az irányt. Helyi nevezetesség, és mivel a térkép szerint itt van a közelben, miért hagyjuk ki.

A skanzen tele van interaktív kiállításokkal és programokkal, amikről mi nagyrészt lekésünk, mert az 5 órás zárás előtt érkeztünk fél órával.

Sebaj, így is bemegyünk és körülnézünk.

Mahsuri mauzóleumának bejárata
Mahsuri mauzóleumának bejárata

Azért így is látunk érdekességeket, hogy már zárásra készülnek, takarítanak, pakolnak.

mahsuri

Mahsuri

Mahsuri a 18. században élt a szigeten. A legenda úgy tartja, hogy igazságtalanul ítélték halálra házasságtörésért. Kivégzésekor utolsó szavaival megátkozta a szigetet: az átok szerint a sziget hét generáción belül elnéptelenedik.

A hét generáció régen letelt már, és Langkawi egyre népszerűbb a turisták körében. A mauzóleumot azért építették, hogy a hét generáció leteltével Mahsuri békében nyugodhasson.

Mahsuri sírja
Mahsuri sírja

A kútnál megmosom az arcomat. Ugyanis a legenda úgy tartja, hogy Mahsuri gyönyörű volt, és ez a kút segített megőrizni a szépségét. Ha megmossuk benne az arcunkat, akkor szépek és fiatalok leszünk/ maradunk. Mahsuri a kút vizében fürdött, ebben mosta a ruháit, és a kút soha nem száradt ki, száraz időszakokban sem. Állítólag a vize hidegebb, mint más kutak vize Langkawin.

Mahsuri kútja

A skanzen területén épült házak a régi építészeti stílus jellegzetességeit őrzik: cölöpökre épült faházak. Szépek. Csak cipő nélkül lehet bemenni. Szerencsére már nincs tömeg, így nyugodtan levetjük a cipőnket, és nem félünk attól, hogy nem találunk nekik helyet a sok cipő között.

mahsuri hazak malajzia langkawi

mahsuri

Vacsora

A kifőzdék, éttermek között sok kínál halas ételeket. Szigeten vagyunk, és itt mindenféle tengeri herkentyűt és halat megkóstolhatunk. Van itt indiai, kínai, thai és maláj konyha. Egy indiai hely mellett döntünk. Itt a legtöbb étterem nem egy zárt tér, hanem a konyha valahol hátul van, és egy nagy teraszon ülnek a vendégek. Leülünk. A pincér lelkes és segítőkész. Kiválasztunk egy tipikus ételt, a chicken tikka masalát és egy vegetáriánus ételt: karfiol és krumpli szószban. Párom ananászlevet, én pedig egy mangós joghurt italt választok (mango lassi). A pincér lelkesedik, hogy kiváló választás, hiszen a fűszeres étel után csodálatosan frissít a hűvös joghurtital. A szószos ételhez kérünk még indiai lepényt (naan). Hihetetlenül finom minden! Kézzel eszünk. Mert az indiait úgy szokás enni. Törünk a lepényből, és azzal kanalazzuk ki a szószt. Az ananászital friss ananászból, frissen turmixolva készült, jéggel. Hűsít, frissít a nagy melegben, és nagyon finom.

indiai vacsora

Utazásunk végén, miután végigkóstoltunk jó pár konyhát és ételt, arra jutok, hogy az indiai konyha ételei ízlenek a legjobban.

Vacsora után visszatérünk a szállodába ezután a sűrű, színes nap után, és alig várjuk, hogy még többet lássunk a szigetből. Végleg átszellemültünk, lelassultunk, lenyugodtunk, és átadtuk magunkat a helyi hangulatnak. Ezen a szigeten minden lassú és nyugodt, az emberek kedvesen és mosolygósak, mi pedig szerencsésnek érezzük magunkat, hogy láthatjuk a világnak ezt a részét.

A világ olyan szép (…), annyira tágas és sokszínű, hogy semmi esélyünk megismerni. Akkor meg minek rohanni. (Száraz Miklós György)

Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.